• Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

17 Ogos 2011

RE: [pakbelang] Re: [penawarku] Bila Azan Dilarang - Pulau Pinang Dah Jadi Singapura

 

Mufti: Larangan pembesar suara bukan fatwa

http://www-cdn.malaysiakini.com/v6/media/mk_50x50.png

Ogos 15, 11 6:13pm

http://www-cdn.malaysiakini.com/v6/media/inside/fontsize.gif

Kongsi 559

Mufti Pulau Pinang Datuk Seri Hassan Ahmad hari ini berkata larangan terhadap masjid atau surau di negeri itu menggunakan pembesar suara untuk bacaan Al-Quran sebelum subuh adalah 
berlandaskan hukum syarak dengan nas-nas yang sahih.

penang mufti hassan ahmad pc on loudspeaker issue 150811Katanya tidak timbul isu kononnya larangan itu akan diperluaskan untuk melarang penggunaan pembesar suara untuk azan kerana larangan itu bukanlah satu fatwa.

"Saya kesal atas kenyataan yang tidak profesional dan tidak berhemah daripada beberapa pihak termasuk menuduh kononnya Jawatankuasa Fatwa Negeri membuat
 keputusan secara melulu.

"Hal ini bukan isu politik tetapi ia arahan Nabi Muhammad SAW dan juga menjaga Islam yang harmoni," katanya kepada pemberita di Georgetown hari ini.

Hassan berkata larangan penggunaan pembesar suara itu adalah nasihat hukum, iaitu satu panduan tanpa mewartakannya dalam Enakmen Agama Islam negeri.

Katanya banyak pihak termasuk media massa telah menyalahtafsir arahan itu kerana tidak faham perbezaan antara nasihat hukum dan fatwa sehingga mengheret Majlis Fatwa Kebangsaan untuk turut terkeliru.

azan islam call to prayerHassan berkata, untuk mengeluarkan sesuatu fatwa, Majlis Fatwa Negeri perlu mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong seperti yang diperuntukkan dalam Seksyen 45 Enakmen Agama Islam Pulau Pinang 2004 tetapi dalam mengeluarkan arahan nasihat hukum, ia tidak memerlukan perkenan Seri Paduka.

"Bagaimanapun, perkara itu (larangan penggunaan pembesar suara untuk bacaan Quran) mungkin dibincangkan dalam mesyuarat majlis fatwa akan datang bagi membuat keputusan sama ada ianya dijadikan fatwa atau sebaliknya," katanya.

Beliau berkata, dalam Islam sebenarnya terdapat dua azan subuh iaitu azan pertama ialah sebelum waktu subuh untuk mengejutkan orang ramai tetapi ianya tidak dipratikkan di negara ini bagi mengelak dari mengganggu orang ramai sebelum masuk waktu subuh.

azan call for prayer"Islam mensyariatkan tidak mengangkat suara dengan kuat kecuali untuk azan dan beberapa rutin ibadah lain seperti khutbah dan terdapat banyak nas yang melarang kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain kerana walaupun bacaan Al Quran dan zikir amatlah baik, kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita," katanya.

Hassan berkata Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang telah mengeluarkan larangan itu kepada Jabatan hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) pada 12 Julai lepas kerana pentadbiran kariah adalah di bawah bidang kuasa jabatan itu.
Katanya, beliau juga bersedia untuk bertemu dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi berbincang menangani isu itu.

- Bernama

 

 

From: pakbelang@yahoogroups.com [mailto:pakbelang@yahoogroups.com] On Behalf Of ct nafisa
Sent: Wednesday, August 17, 2011 2:30 AM
To: penawarku@yahoogroups.com; blalang_group@yahoogroups.com; Idaman_Group@yahoogroups.co.uk; mahligai@yahoogroups.com; melayucyber@yahoogroups.com; pakbelang@yahoogroups.com; Renungan_Iktibar@yahoogroups.com; SahabatInteraktif@yahoogroups.com
Subject: [pakbelang] Re: [penawarku] Bila Azan Dilarang - Pulau Pinang Dah Jadi Singapura

 

 

beginilah jadinya kalau orang jahil/tiada agama tapi sibuk nak bercakap pasal hukum hakam/bab agama..cakap ahli agama/ulama tidak mahu didengar tapi ikut rasional otak sendiri yang tiada ilmu...kesian owh kesian..nak cover apanye..memang itulah jawapannya..tapi orang yang jahil tukir ni tetap tak  mahu terima..dia je yang betul..kesian sungguh orang itu..

 

bacalah di sini ye...

http://ustazlove.com/blog/2011/08/soal-jawab-isu-larangan-memasang-al-quran-menggunakan-speaker/#comments

--- On Mon, 15/8/11, nizam penang <nizam_bgchik@yahoo.com> wrote:


From: nizam penang <nizam_bgchik@yahoo.com>
Subject: [penawarku] Bila Azan Dilarang - Pulau Pinang Dah Jadi Singapura
To: "MalaysiaNews@yahoogroups.com" <MalaysiaNews@yahoogroups.com>, "mahligai@yahoogroups.com" <mahligai@yahoogroups.com>, "pakbelang@yahoogroups.com" <pakbelang@yahoogroups.com>, "penawarku@yahoogroups.com" <penawarku@yahoogroups.com>, "PerisikRakyat@yahoogroups.com" <PerisikRakyat@yahoogroups.com>
Cc: "chainz_of_frenz@yahoogroups.com" <chainz_of_frenz@yahoogroups.com>, "murad@precico.com.my" <murad@precico.com.my>, "shreddervirtuoso@gmail.com" <shreddervirtuoso@gmail.com>, "jarumemas1@ymail.com" <jarumemas1@ymail.com>
Date: Monday, 15 August, 2011, 4:48 PM

 

 

Larangan Azan,Arahan Regim DAP Pulau Pinang

Slogan haprak pakatan
"Akidah dilacurkan Undi diutamakan"


Umat Islam sekali lagi diuji kesabaran pada bulan ramadhan tahun ini.Pertama apabila berlakunya isu murtad di DUMC yang di politikkan oleh haprak pakatan Selangor.JAIS yang mengambil tindakan berlandaskan enekmen undang undang pun di hentam teruk kerana haprak pakatan lebih sayangkan undi daripada akidah Umat Islam.

Di Pulau Pinang,regim DAP telah memberi tekanan terhadap Jabatan Hal Ehwal Agama Islam agar melarang azan dan bacaan al quran melalui pembesar suara pada waktu subuh.

Berdasarkan maklumat daripada sumber,larangan ini adalah daripada tekanan politik daripada pihak regim DAP yang menekan pihak berkuasa agama Islam kerana menggangap azan dan bacaan pada waktu subuh mengganggu tidor dan bising.

Sebelum ini Pisau ada dedahkan beberapa surat aduan daripada penyokong DAP yang mendesak agar pihak kerajaan negeri memberi amaran kepada surau dan masjid agar menutup pembesar suara kerana bising dengan bunyi azan.Tetapi malangnya blog ini dituduh sebagai memainkan isu perkauman dan sentimen agama.

Sekarang perkara ini sekali lagi terjadi,ia tidak berhenti disitu saja malah telah ada campur tangan daripada pihak atasan regim DAP Pulau Pinang. Larangan sebegini tak ubah seperti di Singapura.

Inilah yang anda dapat memilih sebuah kerajaan yang "BERJIWA RAKYAT,PRIHATIN DAN TIDAK ANTI KEPADA ISLAM!"

Setelah perkara ini didedahkan oleh pihak akhbar,Pisau sendiri menerima sms yang menyeru umat Islam agar menerima larangan tersebut. Anjing anjing DAP digunakan untuk menyejukkan hati umat Islam dengan mengunakan beberapa potong ayat quran dan dalil bagi menghalalkan perbuatan regim DAP.

Ini muka surat 2 dan 3 didedahkan oleh blog BadarSuci

SIAPAKAH YANG MENGADU? ISLAM ATAU KAFIR?

 

MENGAPAKAH RUANGAN TINDAKAN BAHAGIAN PENGURUSAN MASJID DAN SURAU DI POTONG SEOLAH-OLAH SALAH. APAKAH JAIPP TERPAKSA MENJADI KUDA TUNGANGGAN? SETELAH DINILAI, GUAN ENG AKAN MENGGUNAKAN LANGKAH-LANGKAH YANG DIGUNAKAN OLEH LEE KUAN YUEW DALAM MEMASTIKAN SYIAR DAN SUARA SERTA LAMBANG-LAMBANG ISLAM AKAN DIKURANGKAN SATU PERSATU DI PULAU PINANG.PAS PULA AKAN MENJADI PANGLIMA PERANG MEMPERTAHANKAN HAL INI. AYUH!!!!!!!! MELAYU PENANG, BANGKIT SEPERTI MELAYU SELANGOR DALAM ISU JAIS. ORANG YANG SAMA DIBELAKANG TABIR IAITU DAP .-BadarSuci

 SMS dibawah adalah perancangan langkah awal oleh anjing yang diupah oleh DAP kononnya ia berlandaskan syarak untuk menghalalkan agar azan dan bacaan alquran dihapuskan terus dinegeri Pulau Pinang.

PEMBANGKANG SMS NI UTK COVER KEADAAN:

Sebenarnya, Nabi s.a.w sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Nabi s.a.w, kata Abu Sa'id al-Khudri: "Ketika Nabi s.a.w beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: "Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat" (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih). Dalam hadis ini Nabi s.a.w melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga menganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain. Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya. Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin r.h mengulas hadis ini dengan katanya: "Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita
Memang Sah ada tekanan politik,takkan la tak tentu pasal depa nak keluar surat arahan larangan kalau takdak orang atas tekan.....


Mudah!Regim DAP beli melayu dengan beri bantuan kewangan untuk tutup mulut.Percayalah DAP akan jadi lebih baik daripada kerajaan Islam BN apabila menabur wang walaupun mengadakan pelbagai larangan dan tekanan. Tekanan akan hilang apabila wang digunakan untuk sejukkan hati.Murah murah murah

__._,_.___
Recent Activity:
Hantar email anda ke:
pakbelang@yahoogroups.com

Untuk menyertai, hantar email ke:
pakbelang-subscribe@yahoogroups.com

Untuk keluar dari Pak Belang�, hantar email kosong ke:
pakbelang-unsubscribe@yahoogroups.com

Untuk membaca atau merujuk artikel yang telah disiarkan dalam group ini, sila ke website group: http://groups.yahoo.com/group/pakbelang/messages

Untuk menerima e-mail dalam bentuk digest, sila hantar emel kosong ke:
pakbelang-digest@yahoogroups.com

Untuk berhenti menerima e-mail buat sementara,sila hantar emel kosong ke:
pakbelang-nomail@yahoogroups.com

Untuk kembali menerima e-mail, sila hantar e-mail kepada:
pakbelang-normal@yahoogroups.com

Pemilik:
pakbelang-owner@yahoogroups.com

Untuk melawat laman web Kumpulan YAHOO Pakbelang
http://groups.yahoo.com/group/pakbelang/

Facebook
http://www.facebook.com/pages/Pak-BelangTM/251145738231?ref=ts

Chatroom
http://chatroll.com/pakbelang
.

__,_._,___

0 ulasan:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam