• Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

17 Ogos 2011

Re: [pakbelang] Fw: Kutip Zakat Ratusan Juta..Beri cuma RM350 ajer.

 

Diaorg tahu hentam je, cuba diaorg keje kat pusat zakat tu..
baru diaorg tahu pergerakkan zakat tu mcm mana..
Pemikiran diaorg mcm budak2..
 


 
2011/8/15 shreddervirtuoso <shreddervirtuoso@gmail.com>
 

Apa la benak dan bodohnya ulasan emel ini? Orang yang perlukan zakat tu bukannye 30 ke 40 orang mcm Gereja kasi kat orang Islam tu. Tahukah anda berapa orang Islam yg gereja bagi duit tu? berapa orang? ada sebut? tahukah anda berapa ribu orang dalam satu negeri yg ada dlm list zakat? nak bagi 1000 boleh.. tapi zakat pendapatan kita bagila lebih skit.

2011/8/14 ::-eSpAcE 9808-:: <rienacom@yahoo.com.sg>

 

----- Original Message -----

MAIS..MAIS!!! Kutip Zakat Ratusan Juta..Beri cuma RM350 ajer.

daulatpang5
Posted by Panglima7

Assalamualaikum Wbr....


Check balik...Apakah tujuan MAIS ditubuhkan??? Adakah untuk memberi pekerjaan kepada umat Islam bekerja di MAIS atau untuk membantu orang-orang ISLAM yang hidup susah, papa dan miskin serta ASNAF yang dhoif.

Memang bengang dan berdengung telinga bila menerima khabar dalam sesi Tazkirah, yang MAIS tidak mempergunakan sepenuhnya wang zakat dari sumbangan rakyat untuk membantu asnaf yang susah.   Sedangkan jumlah zakat yang MAIS kutip mencecah hingga ratusan juta, dan pada tahun lalu sahaja jumlahnya....RM360Juta melebihi budget bagi Kerajaan Negeri Terengganu.
Cuba bayangkan besar tak besar kutipan zakat...sama besar dengan budget Kerajaan Negeri Trengganu dan KEDAH.   

Tapi ke mana wang itu...kenapa masih ada lagi asnaf yang masih susah hingga ke hari ini....?  Apa sudah jadi dengan ko nie MAIS.  Kenapa begitu sayangkan duit...Heii...Ini bukan duit korang laaa.....duit ini untuk orang susah, papa dan miskin.   Kenapa masih lagi terkebelakang dalam menghulurkan bantuan.  Dari dulu sampai sekarang masih berada ditakuk lama dengan menghulurkan RM350 bagi suatu keluarga susah.
Sungguh memalukan.....Aku BENCI dengan MAIS yang sebegini.
    

Cukup ker makan bagi keluarga miskin yg ramai anak....Ingat-ingatlah....gaji beribu sekarang pun ramai daripada kita yang tak cukup nak makan yang sedap-sedap sikit..  Inikan pula mereka yang miskin lagi papa ini.   

Sedangkan Pihak Gereja Kristian menghulurkan bantuan kepada umat Islam yang susah sepalat-palatnya RM1000 seorang. MAIS pula bagi RM350,   Mana org Islam tak termakan dengan umpan duit ini jika mereka susah.  orang kalau dah susah hidupnya......bunuh orang pun mereka sanggup.
Kalau mereka masuk Kristian...MAIS laa yang menanggung DOSANYA.   Ko jawablah di hadapan Allah nanti...Tak payah tunggu dihadapan Allah....dalam kubur ko dah kena belasah.

Ini menunjukkan salah urus MAIS.    Hinggakan mereka yang ISLAM ini terpaksa menerima bantuan yang dihulurkan dari pihak Gereja Kristian.  Dan mereka dikristiankan dalam diam-diam akibat termakan budi dan wang.

Panglima7
 
Inilah jadinya bila ada Badan-Badan ISLAM yang tak tahu menjaga kemashlatan umat Islam .....jika korang tidak mengambil peranan dan endah.....mubaligh Kristian pula yang akan menjaga mereka, seperti yang berlaku sekarang..  Bila orang Kristian bawa mereka ke gereja....tahu pulak korang melenting marah.
 
 
comments:
suarapakatanrakyat said...

Jais sudah melampau. baca selanjutnya di suarapakatanrakyat.com

fadzliabuhanifah said...

...bila Ust. Asri Zainal Abidin tegur dan kritik "kemana pergi wang zakat", macam-macam tuduhan kena atas batang hidung Ust. MAZA, tak dak jalan lain, tuduh di Wahabi.
Pusat Pungutan Zakat berlumba siapa paling banyak kumpul duit zakat, bila dah banyak,banyakla juga "amil" dapat habuan.asnaf belakang kira.
selagi UMNO perintah negara,selagi tu isu tak akan selesai...

azman said...

Salam, kadang-kadang kita bercakap macam kita ini telah ditentukan surga oleh ALLAH swt. Alangkah baiknya kita berdiam diri daripada bercakap perkara-perkara yang boleh menyinggung orang ramai dan mengeji perkara-perkara yang baik yang disuruh oleh ALLAH. terdayakah kita untuk memohon maaf kepada hamba-hamba ALLAH yang berniat untuk berbuat baik kepada agama. Adakah dengan bertaubat sahaja kepada ALLAH dapat menghapuskan dosa kita kepada manusia. Muasasahlah diri sendiri sebelum bercakap mengenai orang lain. Kadang-kadang kita lupa siapa diri kita apabila bercakap macam kita kita ah cong, mutu sedangkan kita ni hamba ALLAH

Panglima7 said...

Tulisan sdr Azman yang membengongkan diri sendiri. Aku malu punya org ISLAM sebegini. Marah bila ada yang cuba menegur dan meluruskan MAIS.
Dia seakan rela dan menyokong agar MAIS beri zakat RM350 kepada org miskin walaupun MAIS kutip ratusan juta. Dia lebih rela MAIS kaya daripada nak bantu umat ISLAM. Dia lebih rela umat ISLAM masuk kristian daripada duit zakat disalurkan kepada org susah. Siapakah org ramai yg tersinggung di sini...engkau sorang laa. Heii..ko ingat dapat RM350 hinggit tuu mcm dapat seribu ker...celaka la engkau.

Panglima7 said...

Inilah yg dikatakan...baik tak kena pada tempatnya. Kalau nak komen takde fakta, jgn komen laaa. Aku dalam hal agama nie dan umat Islam...."no compromise" tak betul aku libas.

Anonymous said...

ye aku sokong. inilah ..hasil(revenue) ..dari acuan salah yang di senggara oleh para pemimpin yang kita anggap'bijakpandai' ..pentadbir yang terhasil dari kumpulan pengipas pengipas...inilah hasilnya.. dia orang tetap bangga walaupun hasilnya sungguh menyedihkan.. kajian semula terhadap para pemimpin ini perlu dibuat.. selagi mereka mentadbir selagi itulah keegoan itu menyusahkan orangramai..
--
More story log on to
http://www.bazookapenaka.com--
Walk on, Walk on...
With hope in your heart..
And you"ll never walk alone..

__._,_.___
Recent Activity:
Hantar email anda ke:
pakbelang@yahoogroups.com

Untuk menyertai, hantar email ke:
pakbelang-subscribe@yahoogroups.com

Untuk keluar dari Pak Belang™, hantar email kosong ke:
pakbelang-unsubscribe@yahoogroups.com

Untuk membaca atau merujuk artikel yang telah disiarkan dalam group ini, sila ke website group: http://groups.yahoo.com/group/pakbelang/messages

Untuk menerima e-mail dalam bentuk digest, sila hantar emel kosong ke:
pakbelang-digest@yahoogroups.com

Untuk berhenti menerima e-mail buat sementara,sila hantar emel kosong ke:
pakbelang-nomail@yahoogroups.com

Untuk kembali menerima e-mail, sila hantar e-mail kepada:
pakbelang-normal@yahoogroups.com

Pemilik:
pakbelang-owner@yahoogroups.com

Untuk melawat laman web Kumpulan YAHOO Pakbelang
http://groups.yahoo.com/group/pakbelang/

Facebook
http://www.facebook.com/pages/Pak-BelangTM/251145738231?ref=ts

Chatroom
http://chatroll.com/pakbelang
MARKETPLACE
A bad score is 598. A good idea is checking yours, at freecreditscore.com.
.

__,_._,___

0 ulasan:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam