• Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.
  • Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id.

17 Ogos 2011

[Mahligai] HANGAT ! Isu Gereja DUMC : Orang Islam Malaysia Pasti Bangkit Marah Bila Baca Artikel Akhbar Cina Ini!

 

 
 
 

 
Inilah masaalahnya apabila negara mempunyai warganegara yang bangang dan tidak peka kepada sensitiviti agama Islam di negara ini.

Selain daripada ahli-ahli politik DAP, timbalan editor Akhbar Cina Sin Chew Daily, Lim Swee Guan adalah salah seorang daripadanya.


Mereka fikir mereka boleh hina dan perlekehkan organisasi yang menjaga hal ehwal agama Islam tanpa memikirkan masaalah yang akan timbul dek keceluparan mulut akhbar Cina itu.

Mereka fikir mereka kebal memijak-mijak sedemikian rupa dan terlepas dari dilabelkan sebagai rasis dan pihak yang buta mata serta terlalu bodoh untuk memahami isu gereja DUMC!


MiM memang marah kerana timbalan editor tersebut telah menulis satu artikel yang berbau rasis dan boleh mengapi-apikan kebencian yang amat sangat terhadap agama suci Islam.

Beliau ternyata menulis mengikut emosi tetapi tidak mahu merujuk kepada bukti-bukti yang sangat jelas ketika insiden JAIS memasuki gereja 'haram' DUMC.
Di antara keceluparan mulut editor Cina tersebut :-

1. Jika jabatan itu dan Hasan tidak dikawal, mungkin perbuatan menggeledah dan memecah masuk majlis jamuan makan malam anjuran gereja-gereja akan berlarutan dan berulang.
Kenyataan di atas sungguh biadap sekali. Apakah timbalan editor akhbar Cina itu tidak tahu bahawa JAIS mempunyai protokol dan enakmen-enakmen yang perlu diikuti dan juga mesti dipatuhi oleh seluruh rakyat Selangor tidak kira bangsa atau agama?

Malah, kenyataan Lim Swee Guan iaitu 'memecah masuk majlis' ternyata berbau pembohongan kerana tiada sebarang 'pecah masuk majlis' yang berlaku.

Fakta menunjukkan bahawa pihak JAIS dan polis terpaksa menunggu kira-kira 20 minit diluar legar dewan sebelum dibenarkan masuk ke dalam dewan!

2. Rekod lampau JAIS dan Hasan juga bukannya begitu baik. Sebelum ini, jabatan itu pernah mengharamkan penjualan arak di kedai-kedai serbaguna di kawasan Shah Alam. Ia turut melarang pengambilan pekerja-pekerja Islam bekerja di tempat-tempat hiburan yang menjual arak dan melakukan tangkapan terhadap pasangan yang meraikan Hari Kekasih.

3. Besar kemungkinan kerajaan negeri sudah tidak dapat mengawal Hasan lagi. Dengan itu, jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu dan Kemudahan Awam Selangor yang disandang beliau perlu ditarik balik. Bagaimanapun tindakan itu masih tidak mencukupi, sepatutnya beliau tidak lagi dilantik sebagai Exco.
Adalah kurang ajar apabila timbalan editor akhbar Cina itu menuduh jabatan hal ehwal Islam mempunyai rekod yang TIDAK BAIK hanya kerana membongkar muslihat pihak tertentu memurtadkan orang Islam atau pun merampas arak.

Dan yang paling menyakitkan hati MiM sebagai seorang Islam ialah kenyataan timbalan editor Sin Chew Daily di bawah :-
4. Kita juga berharap pegawai-pegawai agama diberi latihan semula supaya mereka memahami perbezaan antara aktiviti penyebaran agama dan kegiatan amal di gereja.
Pegawai-pegawai agama Islam di beri latihan semula?

Siapalah orang Cina bernama Lim Swee Guan yang mahu untuk menegur tahap pemahaman agama seseorang Islam itu?

Sudahlah bukan orang Islam dan tidak arif dari segi ajaran Islam, timbalan editor akhbar Cina ada hati untuk menegur! Sungguh kurang ajar!


Malah, MiM berasa amat biadap apabila beliau menilai seseorang pegawai Islam hanya berlandaskan kepada laporan berita yang superficial tentang isu gereja DUMC.


Sebagai buktinya, sila baca kenyataan bodoh editor itu :-
Sepatutnya, bukan penganut Kristian dibenarkan menghadiri aktiviti amal dan program ditaja pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di gereja bagi mewujudkan perasaan saling faham memahami antara berlainan agama.
Kita tidak ada masaalah dengan bukan penganut Kristian menghadiri program NGO di gereja tetapi kita akan marah dan pihak berkuasa wajib siasat jika aktiviti tersebut menyalahi enakmen Syariah dan memurtadkan Islam!

Bukti-bukti tentang kesangsian aktiviti di gereja DUMC sangat nyata. Kepada timbalan editor Sin Chew Daily, buka mata anda luas-luas dan perhatikan bukti-bukti di bawah.Kepada Lim Swee Guan, timbalan editor Sin Chew Daily dan yang lain, jangan hanya pandai menyusun kata-kata tetapi buruk dan terima padahnya kerana kesumat menghina Islam di negara ini!

Kita tunggu apakah respons orang Islam terhadap artikel bodoh timbalan editor Sin Chew Daily itu? Demonstrasi depan pejabat akhbar tersebut? Memorandum menuntut Sin Chew Daily minta maaf oleh staf-staf JAIS?


p/s : sebarkan artikel ini.

__._,_.___
Recent Activity:
Disclaimer:-

The contents expressed in this YahooGroups are those of the person named and are not those of Mahligai. The person named on Mahligai has, as a condition of contributing to this YahooGroups, agreed to and hereby indemnifies Mahligai against all liability at law for the material contained therein.

Kandungan bahan-bahan yang termuat di dalam YahooGroups Mahligai ini adalah pendirian rasmi pemilik/pengirim bahan dan bukannya dari Pemilik dan Moderator Mahligai. Pengirim bahan bertanggung-jawap di atas mana-mana bahan yang didapati melanggar akta hakcipta tempatan atau antarabangsa. Pengirim bahan diminta mematuhi peraturan hakcipta sepenuhnya apabila menghantar mana-mana posting atau respons.

YahooGroups Mahligai tidak bertanggungjawab ke atas pencerobohan akta hakcipta.

*********************************************
Silakan forward email ini ke teman Anda, dan ajaklah mereka untuk turut menyertai Mahligai.

Sila hantarkan sumbangan anda ke alamat: mahligai@yahoogroups.com

Untuk melanggan secara percuma di Mahligai, sila hantarkan satu e-mail kosong ke alamat: mahligai-subscribe@yahoogroups.com

Untuk berhenti menjadi ahli, hantarkan satu e-mail kosong ke alamat : mahligai-unsubscribe@yahoogroups.com
MARKETPLACE
Know your score. Know what your credit strengths are. freecreditscore.com .
.

__,_._,___

0 ulasan:

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by netdohoa | Support for this Theme dohoavietnam