- 1 kg daging - dipotong kecil
- 2 cawan santan pekat ( blh ganti dengan susu cair )
- 2 sudu kerisik
- 1 batang kulit kayu manis
- 120gram gula kabung
- Garam secukup rasa
- Bahan-bahan kisar :
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh jintan manis
- sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 3 biji buah keras ( nk rasa lebih lemak)
- 3 kuntum bunga lawang
- 25 biji cli kering
- 5 batang serai
- 5cm halia
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji buah pelaga
Cara-cara - Daging mesti digaul bersam-sama bahan yang telah dikisar.
- Kemudian, masukkan ke dalam kuali dan tuangkan santan.
- Masukkan kerisik, kulit kayu manis, buah pelaga dan gula kabung ke dalam kuali.
- Masak dengan api perlahan dan kacau selalu supaya tidak hangus da melekat. Apabia hampir kering, masukkan garam secukup rasa
--- On Thu, 18/8/11, tanpaNama <tanpaNama@pakbelang.com.my> wrote:
From: tanpaNama <tanpaNama@pakbelang.com.my> Subject: RE: [pakbelang] rendang daging To: pakbelang@yahoogroups.com Received: Thursday, 18 August, 2011, 11:01 AM
Kalau masak rendang Tok pun guna bahan yg sama ker?ada sape2 tau x? From: pakbelang@yahoogroups.com [mailto:pakbelang@yahoogroups.com] On Behalf Of Husin, Muhammad Haris: Mr. Sent: Wednesday, August 17, 2011 9:37 AM Subject: [pakbelang] rendang daging .
RENDANG DAGING
Bahan-Bahan:
1 kg daging 4 helai daun kunyit [sepatutnya dihiris halus tp kita hiris kasar krn nak jimat daun kunyit] 135ml minyak 500ml santan pekat 2 sd besar kerisik garam dan gula secukup rasa
Bahan Blend:
cili kering ikut kepedasan sendiri 3 biji bawang besar 9 biji bawang merah 4 biji bawang putih 1 inci halia 1 inci lengkuas 1 inci kunyit hidup 3 batang serai
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak. 2. Masukkan daging dan kacau rata. 3. Biarkan daging sebati dengan rempah di atas sebentar. 4. Masukkan santan, garam, gula dan biarkan kuah menjadi agak pekat. 5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. 6. Biarkan sehingga naik minyak dan tutupkan api.
|
0 ulasan:
Catat Ulasan